Sezon walki o wakacyjnych pracowników rozpoczęty
Spis treści
W artykule redaktor Anity Błaszczak „Firmy gorączkowo łowią pracowników na wakacje” czytamy m.in. że sezonowych ofert zatrudnienia w przemyśle jest znacznie mniej niż propozycji dorobienia w typowych, sezonowych branżach – ogrodnictwie, gastronomii, handlu czy eventach. Według Cezarego Maciołka, który znalazł się w gronie ekspertów podsumowujących sytuację na sezonowym rynku pracy, Polacy chętniej wybierają zachodnich sąsiadów, gdzie mogą zarobić więcej „O ile w Polsce przy zbiorach owoców i warzyw można zarobić około 15 zł netto za godzinę, o tyle za granicą równowartość 40 zł, a niekiedy więcej. Wybór jest prosty, tym bardziej, że to praca na wakacje”- czytamy w komentarzu.
Cały tekst jest dostępny na stronie dziennika Rzeczpospolita oraz 148 numerze dziennika z dn.27.06.2019 na str. 17.
Anita Błaszczak – autorka artykułu jest redaktorem dziennika Rzeczpospolita, od lat pisze o rynku pracy, zarządzaniu, marketingu i przedsiębiorczości, jest również organizatorką debat redakcyjnych poświęconych tej tematyce.
Więcej wpisów
Kiedy zmienić pracę? 5 sygnałów
Zastanawiasz się, czy to dobry moment na zmianę pracy? Znajdziesz tu 5 wyraźnych sygnałów, które mówią, że to już pora, aby podjąć decyzję o zmianie pracodawcy.
Zatrudniasz cudzoziemców? Sprawdź, czy wszystko jest zgodne z przepisami!
Zatrudnianie cudzoziemców w Polsce staje się coraz bardziej powszechne, co niesie ze sobą konieczność przestrzegania przepisów dotyczących legalności ich zatrudnienia. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek podczas ewentualnej kontroli, warto samodzielnie przeprowadzić audyt wewnętrzny w swojej organizacji. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak to zrobić.
Rekrutacja w FMCG: wyzwania, trendy i rozwiązania
Od magazynu po zarząd: jak skutecznie rekrutować w FMCG? Sprawdzone metody i nowe trendy w pozyskiwaniu pracowników. Praktyczne wskazówki dla działów HR.