Wzrost branży spożywczej w Polsce

 

Świat stoi przed ryzykiem największego od II Wojny Światowej kryzysu żywnościowego. Przywódcy państw jako priorytet traktują zapewnienie bezpieczeństwa swoim obywatelom i szukają rozwiązań, które pomogą usamodzielnić się gospodarczo. Czy nowo powstała Krajowa Grupa Spożywcza S.A. sprosta temu zadaniu? W jakim stopniu spółka przyczyni się do zmian w sektorze spożywczym i na rynku pracy? Jak się do tego przygotować? Znajdźmy odpowiedzi!

 

Wojna na Ukrainie a widmo kryzysu bezpieczeństwa żywnościowego

 

Ryzyko głodu, który dotknie miliony ludzi, jest coraz większe. Nie da się ukryć, że w znacznym stopniu przyczynia się do tego konflikt na Ukrainie, która jeszcze przed wojną była jednym z głównych dostawców żywności dla 400 milionów osób. Teraz odcięta przez wojska rosyjskie od dostępu do Morza Czarnego i portu w Odessie, nie może eksportować zboża do Afryki i Azji. Okupowane i zniszczone pola uprawne, mniejsze zbiory — to tylko niektóre z czynników mających wpływ na zmniejszony eksport ukraińskich zbóż. Mimo to ten wierzchołek góry lodowej wyraźnie pokazuje, że bezpieczeństwo żywnościowe całego świata zostało mocno zachwiane. Światełkiem w tunelu okazuje się polski potencjał gospodarczy.

 

Polska jako eksporter zbóż z Ukrainy

 

Premierzy Polski i Ukrainy podpisali w kwietniu porozumienie, które zakłada koordynowanie tranzytu ukraińskich towarów (w szczególności zbóż) do polskich portów, a także budowę i modernizację infrastruktury transportowej oraz podjęcie działań organizacyjnych, które mają pomóc w wywozie zboża z Ukrainy. Dzięki temu nadal będzie mogło być eksportowane na cały świat. Problemem staje się jednak niska przepustowość polsko-ukraińskiej granicy oraz kondycja polskiej infrastruktury, której wzmocnienie wymaga czasu.

 

Wsparcie polskiego rolnictwa i bezpieczeństwo żywnościowe

 

Tymczasem rządowa strategia bezpieczeństwa żywnościowego Polski zakłada częściowe przejęcie od Ukrainy roli głównego producenta żywności dla Europy. Decyzją Ministerstwa Aktywów Państwowych powstał „polski gigant spożywczy” — Krajowa Grupa Spożywcza S.A., w skład której wchodzą: Krajowa Spółka Cukrowa S.A., 7 podmiotów kapitałowo zależnych od KGS oraz 8 nowych spółek spożywczych z udziałem Skarbu Państwa. Główne zadania KGS to m.in.:

  • zapobieganie nieuczciwym praktykom rynkowym i zmowie cenowej,
  • wzmocnienie pozycji polskiego rolnictwa na rynkach zagranicznych,
  • zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego.

W efekcie w Polsce należy spodziewać się ogromnego rozwoju sektora produkcji i przetwórstwa spożywczego oraz rolnictwa. Tym samym wzrośnie zapotrzebowanie kadrowe, którego zaspokojenie będzie jednym z priorytetów w branży.

 

Wsparcie agencji pracy w rekrutacji pracowników dla branży spożywczej

 

Ze względu na wojnę na Ukrainie i jednoczesny rozwój branży spożywczej w Polsce, dotychczasowy kierunek rekrutacji jest niewystarczający. Dla wielu firm poszukiwanie pracowników z dalszych zakątków świata to ogromne wyzwanie. Dlatego teraz bardziej niż kiedykolwiek warto skorzystać z usług doświadczonej agencji pracy. Grupa Progres od 20 lat wspiera w działaniach HR wiele dużych firm z sektora spożywczego. Ich zaufanie jest doskonałym dowodem na to, że wiemy, jak dobrze rekrutować dla tej branży. Mamy możliwości, które w świetle konfliktu na Ukrainie są bardzo istotne z punktu widzenia pracodawcy — pozyskujemy pracowników z ponad 40 krajów ze wszystkich kontynentów.

Pracownicy sektora spożywczego — jak ich zatrudnić?

W czasie ogromnego wzrostu sektora spożywczego, zlecenie zatrudnienia dużego volumenu wykwalifikowanych pracowników małej agencji pracy nie jest dobrym rozwiązaniem. Współpraca z takimi firmami niesie ze sobą duże ryzyko wystąpienia sytuacji patologicznych, czyli nadużyć i nieuczciwych praktyk ze strony agencji w celu zmniejszenia kosztów pracy. A za to kary są wymierzane również pracodawcom. Dlatego stojąc w obliczu wyzwań i ogromnych perspektyw, nie warto ryzykować. Lepiej zaufać profesjonalistom.

Więcej wpisów

Praca w Holandii. Czym różni się umowa polska od holenderskiej?

Praca w Holandii. Czym różni się umowa polska od holenderskiej?

Niezmiennie od lat praca w Holandii jest atrakcyjna dla wielu Polaków. Wyższe zarobki, lepsze warunki pracy oraz możliwość zdobycia cennego doświadczenia zawodowego to tylko niektóre z powodów, dla których chętnych na wyjazd za granicę w celach zawodowych nie brakuje. Jednak przed podjęciem decyzji o zatrudnieniu warto zastanowić się, na jakich warunkach pracować za granicą. Wybrać umowę polską, czy holenderską? I gdzie szukać pracy w Holandii na warunkach polskiej umowy?

Umowa o pracę a ciąża. Czy pracodawca może zwolnić kobietę w ciąży?

Umowa o pracę a ciąża. Czy pracodawca może zwolnić kobietę w ciąży?

Wiele pracujących, przyszłych mam zadaje sobie pytanie: czy pracodawca może zwolnić kobietę w ciąży? Odpowiedź brzmi: nie, choć istnieją pewne wyjątki. Kodeks pracy zapewnia kobietom w ciąży i na urlopie macierzyńskim szczególną ochronę przed zwolnieniem. Ale jakie konkretnie prawa mają kobiety w ciąży zatrudnione na podstawie umowy o pracę? I czy różnią się one w zależności od rodzaju takiej umowy? Zobacz, o czym warto wiedzieć.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie podanych przeze mnie danych osobowych przez Grupę Progres Sp. z o.o. Administratora danych osobowych, w celach związanych z uczestnictwem w konferencjach i innych wydarzeniach oraz w celach marketingowych i statystycznych, przesłania informacji handlowych. Wyrażam zgodę na udostępnienie moich danych osobowych partnerom Grupy Progres Sp. z o.o, w celu otrzymywania od nich informacji handlowych. Więcej informacji na temat celu i sposobu przetwarzania Państwa danych osobowych przez Grupę Progres Sp. z o.o znajduje się TUTAJ.

 
;